Το πρόβλημα που δημιουργεί το μικρο-Λεπιδόπτερο Tuta absoluta παρουσίασε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 και τη Μαρία Τσαγκαράκη ο Γενικός Διευθυντής και γεωπόνος κ.Γιώργος Κομιανός . Tο πρόβλημα αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στην χώρα μας όπου και η συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και σε χώρες όπως Ρωσία, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν και αυτό φαίνεται από την ζήτηση του προϊόντος Isonet-T στις χώρες αυτές. 
 
Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι το προϊόν έχει αυστηρά προληπτική δράση και όχι θεραπευτική. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμόζεται πριν την μεταφύτευση και να γίνεται αλλαγή στις 90 ημέρες για το καλοκαίρι ή στις 110 ημέρες  τον χειμώνα. Επίσης σημαντικό είναι να ειπωθεί πως θα πρέπει να γίνει συνδυασμός με χημικά σκευάσματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου,  για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το καταστροφικό αυτό έντομο. Η Μέθοδος Παρεμπόδισης Σύζευξης ή κοινώς Κομφούζιο εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα στην Βόρεια Ελλάδα στο Μήλο και στο Ροδάκινο όπου και επιδοτείται. Έχουν γίνει προσπάθειες να ενταχθεί και το κομφούζιο της Tuta στα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα και άρα να επιδοτείται και αυτό. Λόγω όμως κάποιων ιδιαιτεροτήτων αυτό φαντάζει ουτοπικό. 
 
Για να ενταχθεί το κομφούζιο για την Tuta στα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα θα πρέπει μετά τον τρίτο χρόνο εφαρμογής της μεθόδου να μην εφαρμοστούν χημικά σκευάσματα γι αυτόν τον εχθρό, πράγμα που είναι υπερβολικά δύσκολο. Επίσης το ποσό της επιδότησης ανά στρέμμα που είναι γύρω στα 80€ ενώ αρκεί για κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι πολύ χαμηλό για καλλιέργειες όπως η θερμοκηπιακή τομάτα.

Στο παρακάτω link ακολουθεί η συνέντευξη

www.hxonews.gr/details.php?id=47278